Nieuws » Audiodescriptie voor Gordon & Paddy

De animatiefilm GORDON & PADDY EN DE ZAAK VAN DE GESTOLEN NOOTJES is vanaf 8 november beschikbaar met audiodescriptie. Het is voor het eerst dat deze service voor blinden en slechtzienden wordt aangeboden voor een kleuter animatiefilm. Daarnaast zijn er weinig buitenlandse producties in een Nederlandse versie met audiodescriptie. Dankzij de inzet en bijdrage van In the Air, Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid, het Nederlands Filmfonds, JEF België en Soundfocus is het voor GORDON & PADDY binnen korte tijd gerealiseerd.

Nederland telt circa 350.000 mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan de bioscoop of het filmtheater zat er voor hen vaak niet in, maar met de innovatieve Earcatch app is audiodescriptie nu binnen handbereik. Via de app worden alle visuele elementen in de film tijdens pauzes in de dialogen beschreven. Als de app is geïnstalleerd op smartphone of tablet, kan de gewenste audiodescriptie gedownload worden. Zodra de film begint, zet je je koptelefoon op en kiest 'afspelen'. Op dat moment wordt een unieke digitale vingerafdruk gemaakt van het omgevingsgeluid. Binnen een aantal seconden weet Earcatch precies op welke plek in de film of serie je bent en zal de audiodescriptie precies gelijk lopen met wat er in beeld te zien is.

 

 

De pad Gordon is politie-inspecteur in het grote Dierenbos. Hij leidt een rustig bestaan en hij verheugt zich op zijn pensioen. Het is al bijna zover! Er doen wel allerlei geruchten de ronde over een gevaarlijke vos maar niemand heeft hem de laatste jaren nog gezien. Op een winteravond krijgt Gordon bezoek van een eekhoorn. Zijn hele voorraad noten is gestolen! Hoe komt hij nu de winter door? Gordon gaat op onderzoek uit en krijgt hulp van de slimme muis Paddy. Samen zijn ze een geweldig team. Met haar goede neus lossen ze de zaak van de gestolen nootjes op. Gordon kan rustig met pensioen met Paddy als zijn opvolger. Ze is nog maar net begonnen of er is alweer van alles aan de hand. Een ei is verdwenen uit het nest van de eksters en twee jonge dieren worden vermist. Dat is teveel voor Paddy alleen. Gordon schiet te hulp en samen lossen ze de zaak op.

 

 

De audiodescriptie van Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes wordt mede mogelijk gemaakt dankzij: